pijn aan de knie door voetbal of hardlopen bij de fysiotherapie

Pijn in de knie door sporten: oorzaak en symptomen van een knieblessure

09 januari 2016

Een knieblessure is een verzamelnaam voor verschillende blessures aan de knie. De onderdelen van de knie die door een blessure het meest getroffen worden zijn de meniscus, kniepees, kruisband of de kniebanden. Knieklachten komen in vele sporten geregeld voor en zijn meestal het gevolg van overbelasting of een kneuzing. Ook een verdraaiing van de knie kan de nodige pijn veroorzaken. De klachten zijn dan meestal ernstiger.

De anatomie van de knie

Een knie bestaat uit diverse onderdelen en dient als een soort van scharnier tussen zowel het onderbeen als het bovenbeen. Door de bouw, vele bewegingsmogelijkheden en de functie van de knie is het een kwetsbaar gebied en met name bij intensieve sportbelasting. Bovendien bestaat het uit relatief veel onderdelen en niet ieder onderdeel is even kwetsbaar. Vooral de kniepees (ligamentum patellae) is gevoelig voor overbelasting. Onderstaand tref je een uiteenzetting van de belangrijkste onderdelen van de knie.

 

pijn aan de knie met voetbal of hardlopen
 • knieschijf (patella)
 • bovenbeen (femur)
 • kraakbeen (articular cartilage)
 • kruisbanden (cruciate ligament)
 • gewrichtsbanden (ligamentum collaterale)
 • meniscus
 • kniepees (patellar ligament)
 • kuitbeen (fibula)
 • scheenbeen (tibia)

Wat zijn de symptomen van een knieblessure?

De symptomen zijn onder meer afhankelijk van de ernst van een blessure. Het is daarbij belangrijk om onderscheid te maken tussen een knieblessure die acuut is ontstaan of klachten die geleidelijk zijn komen opzetten. Indien er rondom het kniegewricht vocht waarneembaar is dan is de kans vrij groot dat er aan een van de onderdelen van de knie een beschadiging is opgetreden. Dit gebeurt meestal bij een acute blessure. Andere ontstekingsverschijnselen die kunnen optreden zijn lokale warmte en roodheid. Overige symptomen zijn:

 

 • Zwelling van de knie door vocht of een bloeding
 • Bewegingsbeperking tijdens het strekken of buigen
 • De knie voelt instabiel en het hebt het gevoel er 'doorheen te zakken'.
 •  

 

Mochten de bovenstaande symptomen aanwezig zijn dan is het goed mogelijk dat er een beschadiging van de meniscus, kruisband of gewrichtsband is opgetreden. Je doet er dan goed aan om een bezoek te brengen aan je huisarts of een fysiotherapeut. Bij overbelastingsklachten van bijvoorbeeld de spieren of pezen zijn de klachten minder uitgebreid en niet alle zojuist beschreven symptomen aanwezig.

Blessures als gevolg van overbelasting

Overbelastingsklachten ontstaan onder meer doordat er te weinig hersteltijd is tussen de sportactiviteiten. Ook een te hoge intensiteit en een te snelle trainingsopbouw kan een oorzaak zijn van een knieblessure. De meest voorkomende knieblessures als gevolg van overbelasting zijn een jumpers knee (springersknie), patellofemorale klachten en een lopersknie.

 

Een jumpers knee is een overbelasting van de kniepees en komt het vooral voor in sporten waarbij veel wordt gesprongen zoals volleybal, korfbal, handbal en basketbal. Bij een lopersknie (runners knee) bevindt de pijn zich aan de buitenzijde van de knie en wordt vooral gezien bij sporters die hardlopen en/of wielrennen. De pijn wordt veroorzaakt als gevolg van een slijmbeursontsteking. Deze slijmbeursontsteking ontstaat doordat een pees (tractus iliotibialis) overmatig langs de slijmbeurs schuurt.

 

Over het algemeen duurt het herstel van patellofemorale klachten langer dan de eerder genoemde blessures. Bij een dergelijke sportblessure manifesteert zich een irritatie of een beschadiging van het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf (patella). In tegenstelling tot spier- of peesweefsel duurt de hersteltijd van kraakbeen over het algemeen langer omdat het minder goed doorbloed is.

GERELATEERDE BERICHTEN