overbelasting knie fysiotherapeut sportarts

Oorzaak, behandeling en symptomen van de meest voorkomende sportblessures

Over het algemeen genomen zijn de meeste sportblessures overbelastingsblessures die ontstaan door een onjuiste trainingsopbouw, te lage algehele of lokale belastbaarheid of een disbalans tussen de spiergroepen. Onderstaand tref je in alfabetische volgorde een opsomming van de meest voorkomende sportblessures.

Achillespeesblessure

Ondanks dat de achillespees de grootste en sterkste pees van het menselijke lichaam is blijft een achillespeesblessure een van de meest voorkomende blessures. Er is veel onderzoek gedaan naar diverse behandelstrategieën van peesletsels. Lees meer over het behandelen van een achillespeesblessure.

Hamstringblessure

Een hamstringblessure is de meest voorkomende sportblessure aan het bovenbeen. Meestal betreft het een spierscheur in één van de drie spieren die tot de hamstring behoort. Het komt regelmatig voor in sporten met een explosief karakter. Lees meer over het behandelen van een hamstringblessure.

Hielspoor

Ruim 70% van de mensen met een peesplaatontsteking heeft ook een hielspoor. Bij langdurige klachten aan de peesplaat is het mogelijk dat er verkalking en uiteindelijk verbening in het hielbeen optreedt. Als daar sprake van is dan spreken we van een hielspoor. Lees meer over het behandelen van een hielspoor

Jumpers knee

Een jumpers knee, ook wel springersknie genoemd, is een typische overbelastingsblessure van de kniepees die gelegen is tussen de knieschijf en je scheenbeen. Deze hardnekkige blessure komt vooral voor bij sporters die een sport beoefenen waarin veel gesprongen wordt zoals bij basketbal en volleybal. Lees meer over een jumpers knee.

Knieblessure

Een knieblessure is een verzamelnaam voor diverse klachten aan de knie. De pijn manifesteert zich meestal in de meniscus, kniepees, kruisband of de kniebanden. Kniepijn is bij sportbeoefening geen zeldzaamheid en komt in veel sporttakken voor en zijn meestal het gevolg van overbelasting. Lees meer over een knieblessure.

Liesblessure

Liespijn of een zeurend en stijf gevoel in de liesregio is een frustrerend probleem waar veel sporters mee te kampen hebben. In de sportmedische wetenschap wordt er onderscheid gemaakt tussen een liesblessure en pubalgie. Lees meer over een liesblessure en pubalgie.

Lopersknie

Bij een lopersknie (medische term; tractus iliotibialis frictie syndroom) ondervindt de sporter een constant zeurend gevoel aan de buitenzijde van de knie. De klachten ontstaan door herhaaldelijke bewegingen van de knie en komen onder hardlopers en wielrenners frequent voor. Lees meer over het verhelpen en behandelen van een lopersknie.

Meniscusletsel

Een gescheurde meniscus is de meest voorkomende blessure aan het kniegewricht. Het kan veroorzaakt worden door een acute blessure tijdens het sporten of het gevolg van slijtage door kwaliteitsverlies van de meniscus. De acute knieletsels komen het meest voor bij jonge sporters. Lees meer over het behandelen van een gescheurde meniscus.

Marsfractuur

Een marsfractuur, ook wel vermoeidheidsbreukje genoemd, is een typische overbelastingsblessure die zich voordoet in een van de vijf middenvoets-beenderen (os metatarsale). Deze blessure komt vooral voor onder hardlopers en lange afstand wandelaars. Lees meer over een marsfractuur.

Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood Schlatter is vernoemd naar de doktoren die de ziekte in 1903 voor het eerst beschreven. Het betreft een ontsteking op de plaats waar de kniepees aan het scheenbeen hecht. Er ontstaat een gevoelige en zichtbare bult die net onder de patella (knieschijf) voelbaar is. Lees meer over Osgood Schlatter.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom, ook wel retropatellaire chondropathie genoemd, is een aandoening waarbij de pijn aan de voorzijde van de knie gevoeld wordt. De populatie die dit pijnsyndroom heeft is zeer gevarieerd en kan bestaan uit sporters, beroepsbeoefenaars die veel op de knieën werken en ouderen met artrose (slijtageklachten) in de knie. Lees meer over het patellofemoraal pijnsyndroom.

Shin Splints

Shin Splints is een verzamelwoord voor diverse sportblessures aan het onderbeen. De benaming is geen diagnose en geeft uitsluitend aan waar de blessure is gelokaliseerd. Meestal is dat aan de voorzijde van het onderbeen, rondom de scheenbenen. Lees meer over het behandelen en voorkomen van shin splints.

Spierscheuring

In het bewegingsapparaat valt er zonder spieren niets te bewegen. Door hun positie tussen de botdelen kan een spier onder sturing van het zenuwstelsel een beweging maken. Het is een mechanisme dat ons onder meer helpt om een sportprestatie neer te zetten, maar soms zijn de krachten op de spier dermate groot dat een blessure op de loer licht. Lees meer over het behandelen van een spierscheuring.

Sportershernia

Een sportershernia (hernia inguinalis), ook wel een liesbreuk genoemd, is een breuk in een lager gelegen buikspierwand in het lieskanaal. Dit ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Het is een aandoening die relatief veel voorkomt in sporten met een trappende beweging zoals voetbal en vechtsporten. Lees meer over een sportershernia (liesbreuk)

Tennisarm

Een tennisarm is een gemeenschappelijke naam voor klachten aan de buitenzijde van de elleboog en is een niet-bacteriële ontsteking van (pees)weefsel op basis van degeneratie. Dit houdt in dat de kwaliteit van het peesweefsel is afgenomen als gevolg van een traumatisch moment of overbelasting. Lees meer over het behandelen van een tennisarm.

Verzwikte enkel

In de volksmond wordt een verstuiking en een verzwikking door elkaar heen gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Bij een verzwikking is de schade aan de enkelbanden vrij beperkt. Over een enkelverstuiking praat je wanneer er één of meerdere ligamenten verrekt of beschadigd is geraakt. Lees meer over een verzwikte en verstuikte enkel.

Voorste kruisband ruptuur

Een ruptuur van een kruisband treedt dikwijls op wanneer een sporter plotseling van richting verandert, terwijl de voet blijft staan. Doorgaans wordt het aangemerkt als een 'non-contact' letsel. Vooral jonge sportieve dames hebben een verhoogde kans op een dergelijke blessure. Lees meer over voorste kruisbandletsel.

Zweepslag

Een zweepslag, ook wel coup de fouet genoemd, is een scheur in een spier. De blessure kan zich in iedere spier voordoen, maar wordt meestal in de kuit aangetroffen. Men ervaart een felle en plotselinge pijnscheut, vergelijkbaar met een letterlijke zweepslag. Lees meer over het behandelen van een zweepslag.