Basketbal is een actieve en intensieve sport die je zowel mentaal als fysiek scherp houdt. Wat ooit ontstaan is met een perzikmand en een bal is uitgegroeid tot een sport die in bijna elk continent van de wereld beoefend wordt. Wij van optimaalsporten.nl gaan dieper in op de geschiedenis van basketbal en de voordelen die het met zich meebrengt.

De geschiedenis van basketbal

De sport is ontstaan in de winter van 1891. Sportleraar James Naismith moest een spel verzinnen voor zijn leerlingen wat tijdens de winter binnen gespeeld kon worden. James Naismith pakte hiervoor twee perzikmanden en hing deze op aan de uiteindes van de gymzaal. Hij maakte twee teams van vijf en de bedoeling was dat zij zo vaak mogelijk in de perzikmand zouden scoorde. Naismith ontwikkelde 13 regels die tot het heden nog steeds de basis vormen voor het huidige basketbal. Via Amerika werd de sport begin 20e eeuw steeds bekender in een groter deel van de wereld. In 1904 debuteerde basketbal op de olympische spelen als demonstratietoernooi en sinds 1936 staat basketbal voor mannen op het programma van de olympische spelen als medaille sport.

Geschiedenis basketbal in Nederland

De directeur van Blijenberg van de Militaire Sportacademie was een voormalig student in Spingfield en had daar leren basketballen. In Nederland bestond basketbal nog niet en toen hij in 1926 terug kwam uit Amerika besloot hij zelf basketbal lessen te organiseren. Toen der tijd waren er te weinig gymzalen om in te basketballen, desondanks is toen het ABC opgericht (Amsterdam Basketbal Comité). Hier deden maar liefst 35 teams aan mee. Tijdens de 2e wereldoorlog kwam de competitie stil te liggen vanwege de oorlog. Door de vele vraag om basketbal te spelen werd in 1947 bij het hervatten van de competitie de NBB opgericht (Nederlandse Basketbal Bond).

Spelregels

Hieronder zijn de belangrijkste regels van basketbal op een rij gezet.

Het veld

Het basketbalveld is een rechthoekig veld met aan elk uiteinde een basket. De ondergrond bestaat meestal uit eikenhout en is het veld over het algemeen 28 meter lang en 15 meter breed.

De bal

Een basketbal is van rubber of leer. Er zijn 4 verschillende maten voor geschikt voor verschillende leeftijden.

  • Maat 4: wordt gebruikt door kinderen jonger dan 8 jaar.
  • Maat 5: wordt gebruikt door kinderen t/m 12 jaar.
  • Maat 6: wordt gebruikt door iedereen vanaf 13 jaar.
  • Maat 7: wordt alleen gebruikt door jongens/ mannen vanaf 15 jaar.

De wedstrijd

Een basketbalwedstrijd is opgedeeld in 4 kwarten van 10 minuten. Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart zitten 2 minuten pauzen, tussen het 2e en 3e kwart zit een pauze van 15 minuten. De speeltijd van een wedstrijd is 40 minuten, maar duurt vaak langer. De tijd wordt stilgezet wanneer de bal uitgaat of er een overtreding wordt gemaakt. Ook tijdens een vrije worp wordt de tijd stil gelicht.

Een basketbalwedstrijd kan nooit in een gelijkspel eindigen. Als dit wel het geval is dan wordt de wedstrijd met 5 minuten verlengt, dit gaat net zo lang door totdat er een winnaar is.

Het team

Basketbal speel je 5-tegen-5 en bestaat een team uit 12 spelers. Als het spel stil is gelegd mag de coach spelers wisselen. Bij basketbal is het toegestaan om onbeperkt spelers te wisselen.

Voordelen van basketbal

Basketbal kent verschillende fysieke en mentale voordelen.

1. Je ontwikkeld fundamentele bewegingsvaardigheden

Fundamentele bewegingsvaardigheden vormen de basis voor elke fysieke activiteit en zijn essentieel voor een actieve levensstijl. Onder fundamentele bewegingsvaardigheden vallen motoriek (zoals rennen of springen), voorwerpbeheersing (vangen en gooien) en stabiliteit (balanceren en draaien).

2. Basketbal heeft een positief effect op je botmineraaldichtheid

Een onderzoek uit 2020 dat basketbalspelers vergeleek met atleten die zwommen, voetbalden en volleybalden toonde aan dat basketbalspelers de hoogste botmineraaldichtheid hebben. Basketbal heeft op de lange termijn een positief effect op de botmineraaldichtheid van de benen. Naarmate je ouder wordt worden je botten minder sterk, basketbal helpt dit proces tegen te gaan door je botten te verstevigen.

3. Het is een work out die veel wisselt van intensiteit

Een basketbalwedstrijd bestaat uit perioden van zowel hoog- als laag-intensieve oefening. De ene minuut spring je met de bal over het veld, de ander ben je aan het joggen. Uit een onderzoek van 2018 kwam naar voren dat basketbal de algehele gezondheid verbetert.

4. Kinderen op jonge leeftijd worden actief met basketbal en nemen dit mee naar hun volwassenheid

Een van de grootste voordelen van basketbal is de toename van activiteit die kinderen meenemen naar hun volwassenheid. Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van de volwassenen die op dit moment sporten, dit ook als gedaan hebben.

5. Je communicatievaardigheden verbeteren door teambuilding

Dit is misschien wel een minder voor de hand liggend voordeel. Omdat basketbal een teamsport is dwingt het spelers om met elkaar te communiceren, vaak zonder woorden. Buiten het veld wordt ook bij alles non-verbale communicatie gebruikt, bij alles van zaken tot interpersoonlijke relaties. Minstens 70 procent van alle communicatie is non-verbaal.

Basketbal is een veelzijdige sport die zowel fysieke als mentale voordelen biedt. Of je nu op competitief niveau speelt of gewoon voor de gezondheid of voor de lol, de voordelen van basketbal zijn voor iedereen. Dus trek je gymschoenen aan en ontdek wat basketbal voor jou kan betekenen!

Terug
Alle blogcategorieën
Meest gelezen