De positieve fysieke effecten van bewegen en sporten zijn onmiskenbaar aangetoond. Bewegen draagt bijvoorbeeld bij aan een langer en gezonder leven en verminderd de kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Hiernaast hebben sporten en bewegen ook positieve mentale effecten. Welke effecten sporten en bewegen hebben op je mentale gezondheid gaan we in deze blog behandelen.

Effecten sporten op je mentale gezondheid

Sporten en bewegen verlagen de kans op symptomen van depressie bij volwassenen. Verder zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en geloven zij meer in hun eigen kunnen. Daarnaast is ook bekend dat sporten en bewegen het mentale welbevinden een boost geven.

Een oorzaak-gevolgrelatie is niet altijd vast te stellen, maar er lijkt sprake van een positieve spiraal: sporten en bewegen hangt samen met een betere mentale gezondheid, en dat leidt weer tot meer motivatie om te sporten en een gezondere levensstijl.

Sporten en bewegen hebben invloed op de volgende aspecten van mentale gezondheid

  1. Cognitie: Sporten en bewegen hebben voornamelijk een positief effect op cognitie bij jeugd en oudere mensen. Cognitief functioneren gaat om de mentale processen die dagelijks nodig zijn, denk hierbij aan het oplossen van problemen, aandacht, geheugen, het leren van nieuwe dingen en het nemen van beslissingen. Bewegen en sporten zorgen ervoor dat er meer bloed door je lichaam stroomt, dus ook naar je hersenen. Dit stimuleert de ontwikkeling en de werking van hersenen. Dit draagt allemaal bij de concentratie, het leren, de creativiteit, het probleemoplossend vermogen en het geheugen van de jeugd. Daarnaast zorgt sproten en bewegen er bij oudere voor dat de cognitieve achteruitgang verminderd.
  2. Zelfvertrouwen: Een belangrijke factor om lekker in je vel te zitten is zelfvertrouwen. Sporten en bewegen blijken hierbij het grootste effect te hebben op het domein eigenwaarde. Je leert en ontwikkelt door middel van sporten en bewegen nieuwe vaardigheden, je krijgt over de loop van tijd meer controle over die specifieke vaardigheden. Een vergroot gevoel van controle kan zorgen voor een verandering in lichamelijke eigenwaarde en meer zelfvertrouwen.
  3. Gemoedstoestand en emoties: Sporten en bewegen zorgen voor positieve verandering in gemoedstoestand en emoties. Gemoedstoestand is hoe iemand zich voelt op dagelijkse basis en emoties zijn het gevoel naar aanleiding van een reactie op een bepaalde gebeurtenis. Over het algemeen ervaren mensen die sporten en bewegen minder angstige en depressieve gevoelens. Dit geld echter niet voor iedereen, mensen die niet gemotiveerd zijn om te sporten of bewegen of sporten en bewegen niet leuk vinden ervaren minder snel de positieve effecten op emoties en gemoedstoestand. Deze positieve effecten zijn ook minder snel aanwezig tijdens sporten op hoge intensiteit.
  4. Plezier: Uit onderzoek is gebleken dat het ervaren van plezier de belangrijkste reden is voor deelname aan sport, zowel bij kinderen als volwassenen. Deze plezierige emoties ervaar je doordat neurotransmitters in het lichaam toenemen.
  5. Stressregulatie: In het geval van stress geeft het lichaam stresshormonen af. Sporten en bewegen dragen eraan bij dat de stresshormonen en gevoelens geleidelijk afgevoerd worden. Dit helpt onder andere met het herstellen van een stressvolle situatie en zorgt ervoor dat je beter met nieuwe stressprikkels om kunt gaan. Langdurige stress hangt samen met verschillende psychische klachten zoals depressie, burn-out en angststoornissen.
  6. Vermoeid gevoel en slaap: Mensen die veel sporten en bewegen hebben minder vaak het gevoel dat zij geen energie hebben of vermoeid zijn. Mensen die regelmatig sporten en bewegen vallen ook sneller in slaap en slapen langer en dieper. Slaap en goede nachtrust hangen nauw samen met je mentale gezondheid.

Welke vormen van sporten en bewegen zijn het beste?

Ervaar je veel stress gerelateerde klachten dan is het verstandig om niet te intensief te sporten en niet te lang achter elkaar te sporten, dit namelijk een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Verder is het ook van belang om ervoor te zorgen dat je je lichaam niet overbelast door te vaak te gaan sporten, dit zorgt voor een negatief effect.

Het belangrijkste is om een sport of vorm van beweging te kiezen waar jij je het beste bij voelt. Elke sport of beweging heeft zo zijn eigen voordelen. Door iets te kiezen wat jij leuk vind zorgt dat ook weer voor een positief effect op je geluksgevoel.

Terug
Alle blogcategorieën
Meest gelezen