Tegenwoordig is de meal prep een steeds populairder wordende manier voor het bereiden van ontbijt, lunch of diner. Het is een handige manier om gezond te eten als je weinig tijd hebt. Zo kook je bijvoorbeeld op zondag al je maaltijden voor de hele week. In de onderstaande tekst gaan we verder in op de voor- en nadelen van meal preppen en enkele tips om je op gang te helpen.

Wat is meal prep?

Meal prep is een samenvoeging van de Engelse woorden meal en prepping, vertaalt letterlijk naar maaltijd voorbereiden. Meal prep is een efficiënte methode om maaltijden voor te bereiden voor een later moment. Dit houdt in dat je op een van te voren bepaald moment in de week een aantal maaltijden voorbereidt en deze in afzonderlijke porties koel of bevroren bewaard. Zo heb je voor de komende dagen een gezonde en voedzame maaltijd klaarstaan, zonder dat je hiervoor elke dag in de keuken hoeft te staan.

Je kunt een meal prep op veel verschillende manieren toepassen. Je kunt een maaltijd maken bestaan uit allerlei soorten vlees, vis, vegetarische producten, groenten, rijst, paste en nog veel meer. Je hebt eindeloze mogelijkheden, je hoeft alleen maar een beetje creatief te zijn of de juiste meal prep recepten uit te zoeken.

Voor- en nadelen van meal preppen

Om duidelijk te maken waarom je eens meal prep zou moeten uitproberen, hebben we hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van het preppen van je maaltijd uitgewerkt.

Voordelen:

Meal preppen brengt de volgende voordelen met zich mee.

  • Tijdbesparing: Het moderne leven kan tegenwoordig erg hectisch zijn, waardoor het een uitdaging kan zijn om voldoende tijd vrij te maken om elke dag een gezonde maaltijd te bereiden. Door vooruit te plannen en een dag in de week te kiezen om je maaltijden voor te bereiden, kun je kostbare tijd besparen. Deze tijd kun je dan weer zelf besteden hoe jij dat wilt.

  • Controle over wat je eet: Een andere belangrijk voordeel en een belangrijke reden waarom meal preppen als gezond wordt beschouwd, is dat je controle hebt over hetgeen wat je dagelijks consumeert. Tijdens het preppen van je maaltijd kun je precies bepalen welke producten je aan je maaltijd wilt toevoegen. Dit stelt je in staat om bewuste en overwogen keuzes te maken op basis van je eigen behoefte. Denk hierbij aan het verhogen van eiwitten, het verminderen van suiker of het verhogen van voedingsvezels.

  • Overzicht over portiegroottes: Omdat je zelf de portiegroottes samenstelt is het super eenvoudig om zelf de perfecte portiegrootte te bepalen. Dit zorgt er voor dat je meer controle hebt over je calorie-inname en kun je eenvoudig voorkomen dat je per ongeluk te veel of te weinig eet. Zo kun je gericht werken aan je doelen.

  • Weerstand tegen impulsieve keuzes: Meal prep kan je ook helpen met het weerstaan van verleidingen of impulsieve eetbeslissingen. Als je je maaltijden klaar hebt staan, is het minder waarschijnlijk dat je voor een ongezonde snack of snelle ongezonde hap gaat. Dit is vooral handig als je veel onderweg bent of weinig tijd hebt. In plaats daarvan kun je met gemakt je gezonde meal prep eten tijdens de lunch of avondeten.

Nadelen:

Meal preppen brengt ook enkele nadelen met zich mee.

  • Minder diversiteit met eten: Dit zal niet voor iedereen een nadeel zijn, maar er zijn mensen die graag elke dag iets anders eten. Zodra je voor een aantal dagen maaltijden voorbereid hebt, dan ben je wel gebonden aan die betreffende maaltijden. Je zult dus rekening moeten houden dat je wat vaker dan normaal de zelfde maaltijden zult eten.

  • Neemt veel plek in in koelkast of diepvries: Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid maaltijden je maakt. Des te uitgebreider de meal prep is die je wilt doen, des te meer plaats heb je nodig in je koelkast en diepvries. Heb je weinig of beperkte plaats in je koelkast of diepvries, dan is het niet mogelijk om een uitgebreide meal prep te doen, wat een groot nadeel kan zijn.

6 tips om je te helpen met meal preppen

Mocht je graag willen beginnen met meal preppen, dan staan hieronder 6 tips om je opgang te helpen.

  1. Stel duidelijke doelen/ maak een planning: Stel van te voren duidelijk doelen die wilt behalen met meal preppen en maak een planning die je ondersteunt bij het behalen van deze doelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gewichtsverlies, spieropbouw, gezonder leven of tijd besparen.

  2. Stel een boodschappenlijstje op: Stel van te voren een boodschappenlijstje op met alle producten die nodig hebt voor je meal prep. Dit klinkt natuurlijk vrij logisch, maar toch zijn er veel mensen dien dit vergeten. Het is natuurlijk erg vervelend als je wilt beginnen en je mist enkele producten. Houdt je tijdens het boodschappen doen ook netjes aan dit lijstje en vermijd impulsieve keuzes.

  3. Maximaal 2 dagen in de koelkast: Heb je een grote hoeveelheid maaltijden gemaakt, laat deze dan niet langer dan 2 dagen in de koelkast staan. Zet de maaltijden voor die 2 dagen in de koelkast en bewaar de rest in de vriezer, hier is vaak tot 3 maanden houdbaar.

  4. Laat gerechten afkoelen: Laat de gerechten die je bereid hebt altijd eerst even afkoelen voordat je deze in de koelkast of diepvries bewaard. Wacht hierbij ook weer niet te lang, hoe langer je de maaltijd laat staan, hoe groter de kans op bacteriën.

  5. Maak gebruik van bakjes die goed afsluiten: Maak gebruik van bakjes die goed aansluiten bij je doelen. Zorg er voor dat je bakjes hebt die goed afsluiten en maak eventueel gebruik van stickers met de datum van invriezen.

  6. Varieer in je maaltijden: Een van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij het meal preppen is het maken van saaie en smaakloze maaltijden. Dit hoeft absoluut niet, dus zorg dat je gezonde maaltijden maakt die ook nog eens erg lekker zijn. Varieer in welke maaltijden je wekelijks klaar maakt.

Terug
Alle blogcategorieën
Meest gelezen