Functioneel trainen is een trainingsmethode die erop gericht is om een specifieke lichamelijke handeling of functie te verbeteren of te ondersteunen. Deze oefeningen kunnen gericht zijn op taken in het dagelijks leven of op prestaties in je sport. Hoewel veel sportscholen beweren lessen in functioneel trainen aan te bieden, is dit in de praktijk niet altijd correct. Wat zijn geschikte oefeningen en wat is er nodig om effectief functioneel te trainen?
Een functionele training is het effectiefst wanneer deze is afgestemd op een individu, tenzij een groep hetzelfde doel heeft, zoals een sportteam. In sportscholen worden veel trainingsmethodes onterecht als functioneel bestempeld. Functionele training wordt niet bepaald door een specifieke methode of oefening, maar door de hulpvraag van een sporter die gericht is op een bepaalde functie of taak. De training moet het doel ondersteunen.
Een goed voorbeeld is een volleyballer die hoger wil springen. Volleyballers moeten veel springen en zijn afhankelijk van hun sprongvermogen. Sterke kuitspieren helpen hierbij, omdat ze bijdragen aan een hogere sprong en minder snel vermoeid raken. Kuitspieroefeningen, zoals touwtje springen of trainen met diverse weerstanden, zijn dan functioneel, mits ze gericht zijn op het verbeteren van de sprongkracht.
Het functionele aspect neemt af wanneer een volleyballer met zware gewichten traint. Tijdens het springen hoef je geen zware weerstanden te overbruggen, dus het is functioneler om met een laag gewicht en veel herhalingen te trainen. Ook is de snelheid van de sprong belangrijk in een wedstrijd, waardoor trainingen met veel herhalingen op hoge snelheid, zoals touwtje springen, effectiever zijn.
Een voorbeeld van een oefening die vaak niet functioneel is, zijn buikspieroefeningen zoals sit-ups. Deze oefeningen richten zich op het herhaaldelijk krommen van het bovenlichaam, terwijl de buikspieren bij sporters vooral dienen om de wervelkolom te stabiliseren. Bovendien zijn sit-ups belastend voor de tussenwervelschijven en kunnen ze op de lange termijn meer kwaad dan goed doen.
Functionele training is niet gericht op het ontwikkelen van maximale spierkracht, maar op het verbeteren van het dagelijkse leven of prestaties in een sport. Formuleer eerst je doel en voeg daarna oefeningen toe die dit doel ondersteunen. Kortom, functionele training wordt ingezet om je dichter bij je doel te brengen.
Terug