Een crosstrainer is een cardio-apparaat waarmee je mechanisch een hardloper nabootst met bewegingen van een cross-country skiër. Het is een van de meest effectieve fitnessapparaten voor thuis gebruik. Hierdoor zul je snel afvallen en je conditie zien verbeteren. Waar moet je bij het kopen van een crosstrainer op letten en wat zijn de voordelen?

Tips voor het kopen van een fitnessapparaat

Wellicht de meest logische, maar zeker niet het minst belangrijke aandachtspunt, is het controleren of de trainingsruimte voldoende ruimte aan de crosstrainer biedt en of er stroomvoorziening aanwezig is. Daarnaast is het voor de veiligheid belangrijk dat het cardio-apparaat op een stabiele ondergrond rust. De stabiliteit wordt mede bepaald door het gewicht van het fitnessapparaat en of het waterpas gesteld kan worden.

De markt voor crosstrainers is ontzettend groot. Zodra je het oog hebt laten vallen op een leuk model, ga dan niet direct over tot aankoop. Bedenk eerst welke doelen je wilt bereiken en ga vervolgens na welke eisen je aan het apparaat wilt stellen om je doelen uiteindelijk te verwezenlijken. Houd overigens ook rekening met je omgeving aangezien niet iedere crosstrainer geheel geruisloos is.

Kenmerken van een crosstrainer

Vliegwiel

Er zijn twee type crosstrainers, te weten met het vliegwiel aan de voorkant en aan de achterkant. Bevindt het vliegwiel zich aan de voorzijde dan beweeg je enigszins horizontaal/ovaal. Een nadeel van dit type is dat het meer ruimte in beslag neemt. Deze cardio-apparaten tref je meestal in een sportschool aan.

Een vliegwiel aan de achterzijde neemt echter minder ruimte in beslag en geeft je een meer rondere omwenteling, wat men over het algemeen als zwaarder ervaart. Het vliegwiel wordt direct via de pedalen aangedreven. Het gewicht van het vliegwiel verschilt per crosstrainer. Een zwaarder vliegwiel maakt de beweging vloeiender, maar ook trager.

Aandrijfsysteem

Bij kettingaandrijving wordt een identiek systeem met tandwielen gebruikt als bij een gewone fiets. Het voordeel van een aandrijfsysteem met een V-snaar is de minimale geluidsproductie.

Verstelbare pedalen

Niet iedere crosstrainer biedt de mogelijkheid om de pedalen op een wijze aan te passen dat het cardio-apparaat voor het hele gezin goed te gebruiken is. Het is belangrijk dat je het apparaat aan je lichaamslengte kunt aanpassen. Een groter persoon zal de pedalen zo ver mogelijk naar achteren plaatsen, zodat er een goede afstand is tussen de armgrepen en het pedaal. De positie van de pedalen bepaald bovendien de lengtepas. Hoe groter de lengtepas, des te intensiever de training zal zijn.

Kogellagers

Waar je goed op moet letten is dat de kwaliteit van een crosstrainer onder meer bepaald wordt door de aanwezigheid van kogellagers. Een fitnessapparaat met kogellagers blijft langer soepel draaien en dat maakt de training geruislozer. Er zijn zelfs apparaten met dubbele kogellagers. Het voordeel daarvan is dat het weinig onderhoud vergt.

Weerstandsysteem

Je kunt kiezen uit 3 weerstandssystemen: een handmatig en een elektronisch systeem (magnetisch- en inductie remsysteem). Overigens komt een handmatig systeem nog maar zelden voor. Bij een elektronisch systeem kun je de weerstand op een display aflezen en wordt het door een ingebouwde computer aangestuurd. Het verschil tussen een magnetisch en een inductie remsysteem is dat het remsysteem bij deze laatstgenoemde minder snel zal slijten. Ook train je geruislozer en is de weerstand nauwkeuriger in te stellen.

Voor een schema is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om een keuze te maken uit diverse weerstandsniveaus, zodat ook in de toekomst de training uitdagend blijft. Sommige fitnessapparaten bieden tevens de mogelijkheid voor intervaltraining en hebben de beschikking over vooringestelde programma’s.

Hartslagmeter

Een hartslagmeter heeft het vermogen om tijdens het crosstrainen je hartslag te monitoren. Dit is een veilige en kwalitatieve wijze van trainen. Goede crosstrainers kunnen je hartslag meten via de handvatten.

Wat zijn de voordelen van dit apparaat voor thuis?

De crosstrainer is een populair apparaat binnen de revalidatie en voor thuis. Je traint tegelijkertijd zowel je boven- als je onderlichaam en betrekt daarbij veel grote spiergroepen. Indien je tijdens het crosstrainen gebruik maakt van de handvaten kun je spreken van een ‘total body workout’. Het mag een vanzelfsprekendheid zijn dat wanneer je meer ledematen inzet je ook meer calorieën en vet zult verbranden. De hoeveelheid verbranding is onder meer afhankelijk van de duur van de training en de zwaarte van de oefening.

Je kunt de crosstrainer naar je behoeftes instellen. In vergelijking met hardlopen en andere sporten heeft een crosstrainer als voordeel dat de gewrichten, pezen en spieren minder intensief belast worden. Dit maakt het apparaat uitermate geschikt voor sporters met spier- en/of gewrichtsklachten.

Naast het feit dat dit fitnessapparaat zeer gebruiksvriendelijk is, neemt het bovendien ook minder ruimte in beslag dan vele andere apparaten. Ook heeft dit cardio-apparaat het vermogen om tevens achterwaarts te bewegen waardoor je het accent op andere spieren legt zoals de quadriceps, hamstrings, bilspieren en de kuitspieren.

De armen bewegen wel mee, maar de kracht komt met name vanuit de benen. De handvaten bewegen immers ook mee wanneer je er geen gebruik van maakt. Voor de handvaten is er ook een rol weggelegd in het kader van de veiligheid. Pak bij het opstappen eerst de handvaten vast om vervolgens je lichaamsgewicht op de pedalen te plaatsen.