Een hometrainer wordt met name ingezet ter ondersteuning bij het afvallen, voor het revalideren en voor sporters met gewrichtsklachten. Bovendien is het een uitstekende opstap voor beginnende sporters die thuis veilig aan hun conditie willen werken. Waar moet ik bij het kopen van dit fitnessapparaat op letten? En wat zijn de voordelen van een hometrainer?

Twee soorten hometrainers

Voordat je een hometrainer gaat kopen is het goed om te weten dat er twee verschillende hometrainer modellen zijn: de ‘klassieke verticale‘ en de ligfiets (recumbent bike). Het grootste verschil is je lichaamshouding. De meest bekende en gangbare is de klassieke verticale hometrainer. Dit fitnessapparaat komt overeen met een gewone fiets voor buitenshuis, met het verschil dat het stationair is. Waar de pedalen bij een klassieke verticale hometrainer onder het lichaam bewegen, zijn de pedalen bij een ligfiets in het gezichtsveld bevestigd. Beiden hebben hun voordelen, maar het blijft uiteraard een persoonlijke keuze.

Met welke factoren moet je rekening houden?

Aanpassingen in hoogte

Het is belangrijk om een fiets te kiezen die in hoogte verstelbaar is. Dit geldt vooral als meerdere gezinsleden er gebruik van willen maken. Bij vrijwel iedere hometrainer is de zitting in hoogte verstelbaar en bij een duurdere variant is het ook mogelijk om het stuur te verstellen, zowel verticaal als horizontaal. Een comfortabele zithouding is immers een goed begin van de training. Let er ook op dat het apparaat waterpas gesteld kan worden zodat je voldoende stabiliteit hebt tijdens de training.

Zitting

Niet iedere fiets heeft dezelfde zitting. Het is daarom belangrijk om te weten of de zitting voldoende comfort geeft. Vooral voor een lange duurtraining is dit prettig. Een oncomfortabele zitting kan zeer storend werken wat niet ten goede komt aan je motivatie. De hoogte van de zitting dient op een hoogte te zijn ingesteld zodat je de knie op de laagste stand ongeveer 5 à 10 graden gebogen is. Indien de zadelhoogte te laag is afgesteld neemt de druk op de knieschijf en in het kniegewricht toe. Dit kan uiteindelijk tot een knieblessure leiden. Het is ook belangrijk dat je de zitting zowel horizontaal als verticaal kunt instellen en dat het stuur instelbaar is.

Pedalen

De padelen dienen voldoende grip te geven. Bij de meeste hometrainers zijn er pedaalbanden toegevoegd om de voet te fixeren. Ook is er een groep mensen die niet in staat zijn om met een van de benen een even grote trapomwenteling te maken. Dit geldt vooral voor mensen met gewrichtsklachten. Een zogenaamde crank kan hier verandering in brengen. Een crank is een verstelbare trapper waardoor je de kniehoek kunt vergroten en verkleinen.

Weerstandsniveaus

Je kunt kiezen tussen een handmatige of een elektronisch aangestuurde weerstand. Het voordeel van een elektronische aansturing is dat de weerstandniveaus nauwkeuriger is in te stellen en de trainingsmogelijkheden uitgebreider is dan bij een handmatige variant. Als je aan een nauwkeurige weerstand weinig waarde hecht dan is een hometrainer met manuele weerstand zeker het overwegen waard: het is doorgaans gunstiger geprijst dan een elektronisch aangestuurde fitnessapparaat. Niet iedere hometrainer heeft evenveel weerstandsniveaus. Dit hoeft ook niet aangezien niet iedereen dezelfde trainingsdoelen heeft.

Daarnaast heeft een modern fitnessapparaat meerdere trainingsprogramma’s zoals heuveltraining of juist intervaltraining. Dit maakt op den duur de training minder eentonig waardoor je de motivatie langer kunt behouden. Deze afwisseling is ook goed voor de conditie. Alsmaar hetzelfde programma fietsen geeft op den duur weinig verdere verbetering van de conditie.

Vliegwiel

Een vliegwiel creëert een swingfase wanneer het ronddraait. Hoe zwaarder de swingmassa des de groter de maximale weerstand is. Ook zal een zwaardere swingmassa voor een vloeiendere trapbeweging zorgen. Een swingmassa van 10kg is een gemiddeld gewicht.

Hartslagmeter

De hoogte van je hartslag zegt veel over je uithoudingsvermogen. Vooral als je lange tijd niet hebt gesport is deze optie op een hometrainer aan te raden. Het geeft je een veilig gevoel van trainen. Ook voor het afvallen is een hartslagmeter een geschikt middel om in de juiste trainingszone te trainen. Sommige hometrainers bevatten ook een zogenaamde HRC-programma. Dit is een programma dat automatisch de weerstand aan je hartslag aanpast. De weerstand neemt af wanneer de hartslag te snel oploopt en neemt toe als je hartslag lager is dan het vooringestelde hartslagniveau.

Weerstandssystemen

We kunnen verschillende weerstandsystemen onderscheiden. Ze hebben allemaal hetzelfde doel, maar naast het regelen van de hoeveelheid weerstand hebben ze ook nog een andere functie. Het wordt ook gebruikt als rem om het vliegwiel tot stilstand te brengen. Het vliegwiel kan beschikken over een EMS-weerstandsysteem, bandrem, remblokkken en een rem op basis van een magneet.

EMS-weerstandsysteem

Het voordeel van een elektromagnetisch remsysteem is dat het vele malen nauwkeuriger is dan een magneetrem. Dit wordt ook wel een inductie magneetsysteem genoemd. Bij dit systeem bepaalt de hoeveelheid stroom die door de magneten vloeien de weerstand. Hoe krachtiger die is, hoe meer weerstand je voelt. Dit remsysteem zie je vaak terug bij de duurdere hometrainers en is vooral aan te raden als je er intensief gebruik van maakt.

Magneetrem

Het grote verschil tussen een elektromagnetisch remsysteem en een normale magnetische weerstand is dat bij dit type de afstand van de magneet tot het vliegwiel de weerstand bepaalt. Bovendien is het gunstiger geprijst.

Blokrem & bandrem

De goedkopere modellen zijn vaak voorzien van een blokrem of bandrem. De blokremmen werken hetzelfde als op een gewone fiets. Mocht je ooit op je fiets remblokken hebben gehad dat weet je uit ervaring dat het bij vochtig weer veel geluid afgeeft. Bovendien is dit remsysteem gevoelig voor slijtage en is daarom minder populair. Ook geven beide remsystemen een ongelijkmatige trapomwenteling.

De aandrijving

De aandrijving bij een inductief weerstandssysteem gaat middels een V-snaar (aandrijfriem). Het voordeel van een V-snaar is dat geruisloos en onderhoudsvrij is. Het nadeel is echter wel dat het minder duurzaam is dan een kettingaandrijving. Hoewel een ketting langer meegaat dien je het wel regelmatig te smeren. Het heeft dus meer onderhoud nodig. Bovendien is een hometrainer met een aandrijfriem doorgaans duurder dan een aandrijving met een ketting.

Waar wordt de kwaliteit door bepaald?

De kwaliteit van een fitnessapparaat wordt onder meer bepaald door de aanwezigheid van (dubbele) kogellagers. Kogellagers geven je bovendien een soepele en geruisloze trapomwenteling. Ook de zwaarte van het apparaat zegt veel over de kwaliteit. Een lichte constructie bevat veel plastic onderdelen en is kwalitatief minder dan zwaardere constructies. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een drummagneetsysteem kwalitatief beter is dan een magneetvliegwielsysteem.