Wil je graag de gehele dag een krachtstation tot je beschikking hebben, zonder dat je afhankelijk bent van de openingstijden van een sportschool? Creëer dan thuis je eigen sportschool. Er zijn apparaten die zich op een beperkt aantal spiergroepen richten, maar ook toestellen waar je gehele lichaam mee getraind kan worden. Waar moet je bij aanschaf op letten en welke mogelijkheden biedt een homegym?

Welke soorten krachtstations zijn er?

Een krachtstation, ook wel een homegym genoemd, is een ideaal fitnesstoestel voor mensen die het liefst thuis trainen. Het samenstellen van je eigen sportschool is hiermee binnen handbereik. Er zijn veel verschillende krachtstations. Een van de belangrijkste verschillen is de bediening van de gewichten. Het trainingstoestel kan geleverd worden met steekgewichten of met halterschrijven. Beiden hebben hun voordelen en nadelen.

Steekgewichten zijn het meest gebruiksvriendelijk. Je hoeft alleen maar een pin in het gekozen gewicht te stoppen. Het nadeel is echter wel dat je gebonden bent aan het gewicht van het apparaat en dat je het trainingstoestel dus niet verder in gewicht kunt uitbreiden. Daarentegen is deze uitbreiding bij een krachtstation met halterschrijven wel mogelijk, maar houd er rekening mee dat het meer tijd kost om van gewicht te veranderen. Een ander voordeel van halterschijven is dat je met kleinere gewichtsverschillen kunt trainen dan met steekgewichten.

Daarnaast is het goed om te weten dat niet ieder trainingstoestel de mogelijkheid biedt om verder uit te breiden. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bepalen wat je thuis met je training wilt bereiken en welke spiergroepen je wilt trainen. Het is natuurlijk zonde om een homegym zonder uitbreidingsmogelijkheden te kopen, terwijl je in de toekomst deze wens misschien wel hebt. Dit zou betekenen dat je een nieuw apparaat zou moeten kopen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Waar moet je bij het kopen van een homegym op letten?

Met zoveel keus kun je al vrij snel de bomen door het bos niet meer zien. Je wilt graag vergelijken, maar dat is niet eenvoudig aangezien niet ieder apparaat dezelfde functies bevat en bovendien kan er een verschil zitten in het materiaalgebruik. In je zoektocht is de eerste stap om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je met de homegym wilt bereiken. Denk daarbij ook na over toekomstig gebruik. Naarmate je fitter wordt krijg je wellicht andere trainingsbehoeftes. Een krachtstation dat met je niveau meegroeit kan dan interessant zijn.

Neem voordat je een krachtstation gaat kopen eerst de ervaringen door van de huidige gebruikers en vergeet uiteraard niet de garantie. Waarschijnlijk heb je al een voorselectie gemaakt waar je reeds je wensen en je budget in hebt verwerkt. Het is verleidelijk om een goedkoop apparaat aan te schaffen, maar houd er wel rekening mee dat dat de prijs meestal een goede afspiegeling is van de kwaliteit. Wil je dat het een lange tijd meegaat, dan zal je ook dieper in de buidel moeten tasten. We hebben een aantal kwalitatieve krachtstations voor je op een rijtje gezet.

Wat is het voordeel van thuis trainen?

Wil je thuis graag een complete training ervaren zonder dat je deur uit hoeft? Dan is een krachtstation een serieuze optie om te overwegen. Met een homegym hoef je niet meer naar de sportschool en heb je alles in huis om de belangrijkste en grootste spieren te trainen. Train wanneer het jou uitkomt, zonder dat je hoeft te wachten tot een trainingstoestel vrijkomt. Ook kun je na het sporten direct je eigen badkamer opzoeken en hoef je niet zoals op de sportschool de ruimte en de douche te delen. Andere voordelen van een homegym zijn:

  • Meer privacy
  • Vrijheid
  • Hygiëne
  • Gebruiksgemak
  • Bespaart je brandstof