Een spinningfiets, ook wel indoor cycle genoemd, is voornamelijk populair bij wielrenners die ook in de wintermaanden willen fietsen. De spinning lessen in sportscholen wakkert de populariteit van deze fiets nog eens extra aan. Maar als je thuis op een spinningfiets wilt trainen, waar moet je bij het kopen allemaal op letten?

Spinningfiets versus hometrainer

Op een hometrainer fiets je meestal zoals op een stadsfiets. Je zit gemakkelijk en het trappen gaat eenvoudig. Op een spinningfiets zit je zoals op een racefiets en je kunt zelfs op de pedalen gaan staan alsof je een berg op fietst. Bij veel spinningfietsen trap je rond met een doortrapsysteem. Dit houdt in dat de pedalen blijven ronddraaien zodat je moet blijven doortrappen, zelfs als je moe wordt. Hierdoor dwing je jezelf om je grenzen te verleggen zodat je sneller je trainingsdoelen behaalt. Uiteraard bevat het wel een noodstop, in het geval dat je ├ęcht wilt stoppen.

Waar moet ik bij het kopen op letten?

Vliegwiel

De trappers zitten door middel van een aandrijving aan het vliegwiel bevestigd. Hoe zwaarder het vliegwiel, des te zwaarder je de weerstand kunt instellen. Het voordeel van een zwaarder vliegwiel is dat het voor een meer vloeiende trapbeweging zorgt. Het gemiddelde gewicht van een vliegwiel dat geremd wordt door viltblokjes is 18kg. Voor een vliegwiel met een magnetisch weerstand is het gewicht gemiddeld 15kg.

Een magnetisch systeem is over het algemeen duurder, maar daarentegen ook stiller. Bovendien kan de weerstand nauwkeuriger en in sommige gevallen elektronisch worden aangepast. Bovendien is het belangrijk om te weten dat een spinningfiets geen versnellingen bevat en dat je de weerstand elektronisch en handmatig kunt instellen.

Aandrijving

Een spinningfiets kan met een ketting of een aandrijfriem (V-belt) worden aangedreven. Een V-belt aandrijving is duurder maar aan de andere kant ook veel stiller dan een ketting. Om thuis geruisloos te kunnen trainen is dat vaak voor veel mensen een reden om een spinningfiets met een aandrijfriem aan te schaffen. Wanneer je de indoor cycle gebruikt als wielrenner dan is het aan te raden om er een te kopen met vrijloopsysteem om daarmee een vergelijkbare training te krijgen.

Zowel een kettingaandrijving als een aandrijving met een rubberen band vereist na enige tijd onderhoud. Een V-belt is een rubberen band dat amper tot geen onderhoud nodig heeft, maar na enkele jaren wel aan vervanging toe is. Een kettingaandrijving gaat over het algemeen langer mee, maar heeft daarentegen wel iets meer onderhoud nodig. Het heeft dezelfde soort onderhoud nodig als fietsen die je buiten ziet.

Weerstandsysteem

Spinningfietsen kennen twee soorten weerstandssystemen: viltblokjes en magnetisch weerstand. Het instellen van de weerstand gebeurt van origine middels een viltblokje. Door aan een knop te draaien breng je het blokje dichterbij het wiel zodat de weerstand toeneemt. Dit vergt echter wel meer onderhoud dan een magnetisch aangestuurde spinningfiets, simpelweg omdat een viltblokje na een poosje kan gaan slijten. Een ander nadeel is dat de wrijving tegen het vliegwiel enigszins hoorbaar is.

De magnetische variant werkt volgens hetzelfde principe als het vilblokje en kan bovendien ook elektronisch worden aangestuurd, waardoor ook direct meer mogelijkheden ontstaan. De magneet komt niet in contact met het vliegwiel. Het voordeel is dat je een stillere training krijgt en amper slijtage. Naast de normale magneet is er ook nog een EMS magneetsysteem. Bij dit systeem bepaalt de toevoer van de stroomsterkte de aantrekkingskracht van de magneet. Deze magneten hoeven zich dus niet naar het vliegwiel te verplaatsen.

Zithoogte

Voor een goede houding is het van belang dat je een spinningfiets aanschaft die je kunt aanpassen aan je lichaamslengte. Het zadel kun je meestal zowel horizontaal als verticaal verstellen. Dit geldt ook voor het stuur, maar niet bij alle modellen kun je het stuur horizontaal verstellen. De duurdere spin bikes hebben meestal ook meer instelmogelijkheden, waardoor overbelastingsklachten zich minder snel zullen presenteren.

Waarom zijn professionele spin bikes duurder?

Over het algemeen zijn professionele spinningfietsen duurder dan de fietsen voor thuis gebruik. En dit is niet voor niets. De professionele varianten zijn gemaakt voor intensief gebruik en deze kom je voornamelijk in de sportscholen tegen. De constructie is bestand tegen dagelijks zes uur training. Niet alleen het frame is degelijker, ook het vliegwiel is van beter materiaal dan de spin bikes voor thuis gebruik.

Onderhoud

Spinning is een vrij intensieve oefening en je zult snel gaan transpireren. Zweet bevat veel zouten en zuren die roest kunnen veroorzaken op de metalen delen van de fiets. Om roest te voorkomen is het belangrijk om na het gebruik de spinningfiets weer af te vegen met een schone en droge doek. Voor het zweet kun je ook nog een mat onder de fiets plaatsen zodat het niet op je vloer komt. Bovendien kan een mat de fiets stabiliteit geven wanneer je vloer niet geheel egaal is.