Trainingsbanken, ook wel fitnessbanken genoemd, worden doorgaans gebruikt om verschillende spieren te trainen. Daarnaast heb je ook een halterbank die zich met name richt op de borstspieren. Voordat je een bankje gaat kopen is het handig om te weten welke er op de markt zijn, wat ze te bieden hebben en waar je op moet letten.

Wat is het verschil tussen een trainingsbank en een halterbank?

Je kunt met zowel een trainingsbank (fitnessbank) als een halterbank je borstspieren trainen, maar het grote verschil is dat het laatstgenoemd bankje voorzien is van een squat rack. Dit heeft als voordeel dat je tijdens het bankdrukken de halterstang bij vermoeidheid eenvoudig in de squat rack kunt zetten.

Je kunt stellen dat een halterbank meer mogelijkheden biedt aangezien je het ook als een fitnessbank kunt gebruiken. Wil je alleen met dumbbells trainen? Dan heb je aan een trainingsbankje genoeg. Tussen beide bankjes zijn er ook overeenkomsten. De meeste soorten zijn uitbreidbaar zodat je ook andere spiergroepen kunt trainen en er een multifunctioneel trainingstoestel van kunt maken. Bovendien zijn ze beide verstelbaar zodat je vanuit verschillen hoeken kunt trainen.

Bankdrukken is in de sportschool een zeer populaire oefening en de diverse bankjes bieden je talrijke trainingsgemakken. Maar als je thuis wilt gaan bankdrukken kan het een ander verhaal worden. Houd er rekening mee dat het veel ruimte in beslag neemt en je vloer bestand moet zijn tegen zware gewichten. Daarentegen is het voordeel ten opzichte van de sportschool dat je thuis niet hoeft te wachten tot je voorganger zijn oefening heeft afgerond.

Platte fitnessbank

Dit type heeft minder mogelijkheden dan een verstelbare halterbank, maar desondanks is het een betrouwbare en populaire optie voor bepaalde oefeningen. Als je niet de ambitie hebt om de bovenkant van je borst te trainen dan volstaat een platte fitnessbank. Hoewel ze niet verstelbaar zijn hebben ze wel als voordeel dat de meeste types over wieltjes beschikken zodat je ze eenvoudig kunt verplaatsen.

Belangrijke tip: kies voor een breed bankje zodat je schouders voldoende ondersteunt worden en het bovendien meer comfort geeft. Een smal bankje is meestal goedkoper, maar geeft niet de trainingservaring die je op een breder model ervaart.

Verstelbare halterbank

Een verstelbare halterbank kun je vrijwel voor dezelfde doeleinden gebruiken als een vlakke bank, maar de verstelbare variant heeft als voordeel dat het meer mogelijkheden biedt en je daardoor gevarieerder kunt trainen. Je kunt van een verstelbare bank ook een zogenaamde bench press maken zodat je ook vanuit een bepaalde hoek kunt gaan bankdrukken. Door de rugleuning te verstellen kun je de focus leggen op de bovenste of juist op de onderste borstspieren. Vaak is het ook mogelijk om het zitoppervlak te verstellen. Er zijn veel verschillende fitnessbanken in omloop. We hebben de verschillende soorten op een rijtje gezet.

Als je zwaar gaat trainen is het aan te raden om dit met een squat/power rack te combineren. Train je enkel met dumbbells, dan is een power rack overbodig. Voordat je besluit om een vlakke of verstelbare halterbank te kopen adviseer ik je om de gewichtsbelasting van het bankje te bepalen. Tel je lichaamsgewicht bij je trainingsgewicht op en baseer onder meer daar je keuze op. De prijs is meestal gebaseerd op het maximale gewicht dat het bankje kan dragen. Hoe zwaarder je traint, des te dieper je in de portemonnee tast.

Je wilt graag langdurig van je aankoop kunnen genieten en daarom speelt duurzaamheid ook een rol. De gewichtsbelasting, dikte van het materiaal en de afwerking van de zitting zijn aandachtspunten op het gebied van kwaliteit. Als je veel ervaring hebt met bankdrukken of je wilt in de toekomst zeer zwaar kunnen trainen dan kom je wellicht in de categorie halterbanken met olympische halterschijven. Een bankje voor thuis gebruik is doorgaans gemaakt voor 30 millimeter schijven.

Olympische trainingsbank

Deze trainingsbanken zijn zowel voor thuis gebruik als in de sportschool een interessante optie. Om de veiligheid te verhogen beschikt het over een ingebouwde squat/power rack. Voor veel Olympische halterbanken is dit een vereiste aangezien er veel gewicht wordt verplaatst en stabiliteit gewenst is. Ook wanneer de bench press uit twee losse onderdelen (power rack en bankje) bestaat is veiligheid belangrijk, maar omdat er bij de olympische variant doorgaans zwaardere gewichten worden verplaatst hebben ze dat zo besloten. Het nadeel van deze trainingsbank is wel dat er minder uitbreidingsmogelijkheden zijn dan bij een verstelbare fitnessbank.