Er zijn veel mensen die thuis hun conditie willen verbeteren. Thuis trainen wordt vaak geassocieerd met het trainen op fitnessapparaten zoals een loopband en een hometrainer zodat je gelijktijdig naar je favoriete tv-programma kunt kijken. Indien je deze bewegingsactiviteit op een rustig tempo uitvoert en het je enige training is, dan is het effect op je conditie vrij beperkt.

Het nut van het trainen op hoge intensiteit

Op lage intensiteit fietsen of lopen is in feite geen training, maar beweging. Het zal amper bijdragen aan het verbeteren van je conditie en gewichtsverlies. Je zal hoogstens aan de beweegnorm voldoen. Als je bij een bewegingsactiviteit niet zwaarder gaat ademen dan betekent het dat het lichaam zich aan die belasting heeft aangepast. Het kost het lichaam weinig energie en je zult dan ook niet snel afvallen.

Als je harder traint (hoge intensiteit) dan is er relatief gezien meer resultaat te behalen dan conditietraining op lage intensiteit. Wanneer een training onvoldoende uitdagend is dan zal er ook weinig verbetering optreden. Tien minuten op hoge intensiteit sporten geeft zelfs betere resultaten dan een half uur op lage intensiteit fietsen of wandelen.

Ook het herstel van je lichaam kost energie. Van een wandeling of rustige fietstocht hoeft het lichaam zich amper te herstellen omdat het zich al aan deze activiteit volledig heeft aangepast. Trainen op hoge intensiteit heeft als voordeel dat je ook na de training nog enige tijd door blijft gaan met de vetverbranding. Dit noemen ze de zogenaamde ‘afterburn’ effect.

Waarom intervaltraining?

Veel mensen voeren tijdgebrek aan als excuus om thuis niet te gaan sporten, terwijl je in korte tijd al veel progressie kunt boeken. Je kunt natuurlijk een kwartiertje zo hard mogelijk gaan rennen, maar dan is de kans groot dat je op den duur overbelast raakt. Onderzoek toont aan dat je beter de intensiteit van de oefening kunt afwisselen door bijvoorbeeld één minuut op een hoger tempo te gaan rennen, roeien of crosstrainen en vervolgens weer een periode van een lage intensiteit. Dit noemt men intervaltraining.

Op deze manier kun je de conditietraining langer volhouden en neemt de kans op overbelasting af. Kortom, het is goed dat je het lichaam rustig aan de belasting laat wennen, maar vergeet niet om in het trainingsschema voldoende (nieuwe) trainingsprikkels te verwerken zodat je het lichaam dwingt om zich aan de belasting aan te passen. Dit zal de nodige zweetdruppels kosten en het gehijg zal misschien in de verte hoorbaar zijn, maar het resultaat zal er op termijn zijn.