Een hartslagmeter is een apparaat dat gebruikt wordt om je hartslag te meten. We hoeven heus niet allemaal topsporter te worden, maar wie geregeld gaat hardlopen wil daar wel een betere conditie van krijgen. Een hartslagmeter is daarbij een handig hulpmiddel. Je hartslag is een goede indicator voor de hoeveelheid belasting die het lichaam verwerkt. Bepaal voordat je het apparaat gaat kopen aan welke persoonlijke eisen het moet voldoen.

Voor wie is een hartslagmeter bedoeld?

Deze ‘toerenteller’ voor de hartspier is voor ieder sportniveau een zeer geschikt middel om de intensiteit van je training te bepalen. Naast het registreren van je hartslag hebben de meeste hartslagmeters vele nevenfuncties. Vooral hardlopers en wielrenners maken gebruik van een hartslagmeter. In feite kan het in iedere tak van sport een toegevoegde waarde hebben.

Het apparaat wordt niet uitsluitend gebruikt voor het optimaliseren van de sportprestaties. Ook mensen die willen afvallen en patiënten die revalideren kunnen er baat bij hebben. Het helpt je om in de juiste trainingszone te trainen om zodoende de intensiteit van de training te meten. Je haalt hierdoor meer uit je training. Bij het hardlopen betekent dit concreet dat je hartslag je looptempo bepaalt.

Wat zijn de voordelen?

Nauwkeurigheid en gemak

Trainen met een hartslagmeter is de enige effectieve methode om je hartslag tijdens het sporten te registreren. Het voorziet je constant van actuele informatie en ze zijn nauwkeuriger dan handmatige methodes. Halverwege het sporten handmatig je hartslag meten verstoort je training en is een onnauwkeurige meetmethode.

Voorkomen van overtraining

Voor sporters die meerdere dagen per week trainen is het een uitdaging om telkens de juiste trainingsprikkel toe te kennen voor het optimale trainingseffect. Een optimale trainingsprikkel en overtraining liggen niet ver van elkaar verwijderd. Een hartslagmeter speelt een belangrijke rol in het behouden van deze scheidslijn om zodoende overtraining en blessures te voorkomen. Vooral beginnende hardlopers zullen er hun voordeel mee doen, omdat het merendeel van de beginnende hardlopers zich eerder overbelast dan onderbelast.

Voorkomen van ondertraining

Ondertraining komt minder vaak voor dan overtraining. Sommige sporters belasten hun lichaam te weinig om hun doel te bereiken. De trainingsfrequentie kan hierbij ondermaats zijn of het lichaam wordt tijdens het sporten onvoldoende belast. Ook hiervoor is een essentiële rol voor een hartslagmeter weggelegd. Het is jouw persoonlijke coach die je vertelt of je het lichaam onder- of juist overbelast.

Loopsnelheid en hartslag

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste functies van een hartslagmeter. De looptijd is niet altijd de meest voor de hand liggende meting om de mate van inspanning te beoordelen. Er zijn tijdens het sporten altijd factoren die je tijdmeting kunnen verstoren zoals bijvoorbeeld een andere ondergrond, vorm van de dag, hoeveelheid energie uit voeding en andere factoren die je het gevoel kunnen geven dat je een goede prestatie hebt neergezet. Je hartslag is de enige betrouwbare meetmethode waar je tijdens en na de training je inspanning aan kunt aflezen.

Plezier

Trainen met een hartslagmeter is niet alleen makkelijk, het is ook een enorme motivatie om meer uit jezelf te halen. Ook plezier in je sport is zeer belangrijk. Zonder plezier zal je het sporten nooit lang kunnen volhouden. Een hartslagmeter geeft je gedetailleerde informatie over je voortgang. Dit geeft je de nodige motivatie waardoor het plezier zal toenemen.

Type hartslagmeters

Alle hartslagmeters werken volgens hetzelfde principe. De hartslag wordt geregistreerd en via een elektronisch signaal wordt de hartslag op bijvoorbeeld je sporthorloge weergegeven. Er zijn verschillende type hartslagmeters op de markt. De meest gangbare zijn een borstband en een hartslagmeter met vingertopmeting.

Beide varianten hebben zowel voor- als nadelen. De borstband die onder sporters het meest populair is, heeft als voordeel dat het je hartslag preciezer meet dan de vingertopmeting (95% accuraat). Ook heeft deze variant meer mogelijkheden zoals GPS-tracking waardoor het mogelijk is om je snelheid en afstand te registreren. Daarentegen geeft een vingertopmeting meer comfort en is het goedkoper, maar heeft als nadeel dat je tijdens het sporten geen meting kunt verrichten en je tussendoor dient te pauzeren om je hartslag te registreren.

Een vrij nieuwe ontwikkeling is dat er in speciaal ontworpen sportkleding elektronische vezels zijn verwerkt. Vervolgens zenden de elektronische vezels de gegevens over je hartslag via een transmitter naar de ontvanger. De ontvanger bevat een display waarop de hartslag is af te lezen.

Welke functies heeft het?

Een hartslagmeter voorziet je constant van actuele informatie voor een zo effectief mogelijke training. De meeste modellen houden je op de hoogte van de gemiddelde, laagste en hoogste hartslagmeting. Basishartslagmeters geven je de mogelijkheid om in drie trainingszones te sporten. Meer geavanceerde hartslagmeters hebben tot wel 6 trainingszones tot hun beschikking. Dit heeft als voordeel dat je de ‘persoonlijke begeleider’ kunt voorprogrammeren op tal van trainingen zoals bijvoorbeeld duurtraining (zie de zojuist beschreven trainingsvormen).

Indien je maar één trainingszone tot je beschikking hebt, dien je bij het veranderen van de trainingsparameters (bijvoorbeeld hartslag en trainingstijd) het sporthorloge telkens weer opnieuw in te stellen. Voor een serieuze sporter levert dit op den duur meer frustratie dan plezier op. Overige functies die je in overweging kunt nemen bij het kopen van een hartslagmeter zijn:

  • Stopwatch functie, kalender en klok;
  • Tussen- en rondetijden;
  • Hersteltijd hartslag;
  • Registreert de tijd die je in een bepaalde trainingszone doorbrengt;
  • Calorieënteller;
  • Registreren van snelheid en afstand;
  • Data op een computer laten uitlezen;
  • Fitness trainer. Deze optie waarschuwt je wanneer je onder of boven je trainingszone bevindt;
  • Waterdicht
  • Detecteren van dehydratie en voedingstekort.

Het bepalen van de trainingszones

Het grootste voordeel van een hartslagmeter is dat het je ondersteunt om in de juiste trainingszone c.q. hartslagzone te sporten. Het is een goede maatstaf voor de intensiteit van de training. Het vertelt je wanneer je het tempo moet verhogen of verlagen. Dit kun je op het display aflezen of via een hoorbare toon vernemen.

Je hartslagzone is een percentage dat gebaseerd is op je maximale hartslag. Er zijn formules in omloop om dit voor jezelf te bepalen, maar houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is en het er makkelijk 15 slagen of meer van kan afwijken. De meest simpele formule is de formule van Karvonen (maximale hartslag = 220 – je leeftijd).

Een minder gebruikte, maar wel een preciezere handmatige methode is als volgt; 208 – (0,7 x je leeftijd). Voor een exacte berekening van je maximale hartslag is een sportmedisch onderzoek aan te bevelen. Onderstaand tref je een richtlijn aan waarin staat beschreven welke invloed de hoogte van je maximale hartslag (HRmax) op het trainingseffect heeft.

Duurtraining (60%-70% HRmax)

Deze trainingsvorm is ideaal voor sporters die hun uithoudingsvermogen willen verbeteren en willen afvallen. Ook leer je het lichaam om efficiënt met de spieren om te gaan.

Aerobic (70%-80% HRmax)

Voor sporters die zowel hun uithoudingsvermogen willen verbeteren, spierkracht willen opbouwen en hun gewicht onder controle willen houden. Houd je hartslag op de hartslagmeter op 70 tot 80% van je maximale hartslag.

Anaerobic (80%-90% HRmax)

Om in deze trainingszone te sporten is intervaltraining een zeer geschikte trainingsvorm. Trainen op constante snelheid is ook mogelijkheid maar dat dient dan wel met een weerstand gebeuren waarbij het lichaam zwaar gaat ademen en de spieren tijdens de training vermoeid aanvoelen. Het vergroot je longcapaciteit en bovendien neemt je lactaattolerantie toe.

VO2 Max (90%–100% HRmax)

Sporten in deze zone helpt je om je snelheid te optimaliseren. Dit bereikt je door kortstondig meerdere malen achtereen de spieren maximaal te belasten zodat de spieren op een bepaald moment verstoken blijft van zuurstof. Trainen in deze zone versterkt je fast-twitch spiervezels.