Stel je voor, je rent in de nacht door de bergen en afgelopen dag deed je dat ook al. Je rent in totaal 170 kilometer, constant stijgen en dalen. Een ultra-lange heuveltraining. Geen slaap, alleen maar doorgaan en doorgaan. En dan opeens is daar de finish in het zicht. Is de mens hiertoe instaat?

Wat is een ultra-trail?

Om maar meteen met de door in huis te vallen: ja, een ultraloper heeft deze uitdaging op zich genomen en de finishlijn weten te passeren. Het is een ware uitputtingsslag en er is amper tijd voor slapen en eten, want je wil natuurlijk wel binnen een gestelde tijd de finish halen. Ultralopen is niet enkel een fysieke uitputtingsslag, ook mentaal vergt het veel van je.

Een ultraloop is eigenlijk geen goede benaming voor activiteit. Een ultraloop in heuvelachtig gebied noemen zo ook wel een ultra-trail. Het is een ultra-marathon over een onverhard parcours. Deze tak van sport is in Nederland van vrij onbekend. Dit is niet zo vreemd, aangezien we hier amper grote hoogtes kennen. Deze tak van hardlopen is zelfs uitgegroeid tot een sport.

Wedstrijden

Om tot grote wedstrijden te worden toegelaten dien je kwalificatiewedstrijden af te leggen. Er zijn maar enkele wedstrijden per jaar omdat je naast veel trainingsarbeid ook na een dergelijk inspanning veel hersteltijd nodig hebt. Je zal misschien wel denken, waarom doen mensen dit. Je grenzen opzoeken en verleggen is iets menselijk, maar de een die gaat daar wat verder in dan een ander. En laten we niet vergeten dat niet iedereen aanleg heeft voor dit soort bovenmenselijke prestaties.

Laten we vooropstellen dat de mooie bergachtige en heuvelachtige omgeving waar ze vaak in lopen ook wel een een duwtje in de rug geeft. De factor tijd wordt dan vaak vergeten, de vermoeidheid maakt dan even plaats voor de schoonheid van de natuur en de geluksstofjes spuiten door het lichaam.

Voorbereiding

Hoe kun je hier je het beste mentaal op voorbereiden? Het is belangrijk om het doel voor ogen te houden en met kleine stapjes er naartoe werken. Die stapjes uitdagend, maar wel realistisch maken en het natuurlijk zo leuk mogelijk maken en houden. En soms zal het ook gaan regenen, maar probeer dan een om te denken. Regen kan juist ook heel verfrissend zijn! En heb je al zin om uren te gaan hardlopen?