De tijd dat de renners afhankelijk waren van het eten dat ze in hun hotel geserveerd krijgen is verleden tijd. Tegenwoordig hebben de meeste ploegen mobiele keukens en hun eigen koks mee. Waar nog veel amateur wielrenners geloven dat ze de hele dag pasta, repen en gels moeten eten, krijgen de Tour de France renners de lekkerste gerechten voorgeschoteld. De renners zijn dan drie tot vier weken van huis. Drie weken lang eten en drinken op de fiets, in de auto of bus en in hotels.

Wat wordt er tijdens een dag in de Tour gegeten?

Gemiddeld gebruikt een wielrenner zo’n 6000 Kcal per dag tijdens de Tour de France. Op rustdagen is dit natuurlijk een stuk minder. De gemiddelde Nederlandse man heeft per dag zo’n 2500 Kcal nodig en een vrouw 2000 Kcal. Daarnaast krijgen de wielrenners te maken met extremen in temperatuur. Naast het eten dat ze dagelijks moeten aanvullen, moeten ze ook dagelijks hun vochtverlies compenseren. Gedurende de dag drinken wielrenners zo’n 6 liter wat kan oplopen tot 11 liter. Dan moet je ook niet vergeten dat zij een groot deel van de dag op de fiets zitten.

Voeding vóór de race

Als ze opstaan begint hun dag met een goed ontbijt. Vaak bestaat dit uit havermoutpap met vruchten, rozijnen of noten. Vervolgens krijgen ze omelet, maar kunnen ook kiezen uit rijst en brood. Er zijn ploegen die hun eigen brood maken, dit is een heel droog brood dat veel energie oplevert.Tussen het ontbijt en de race blijven de wielrenners eten. Meestal zijn dit kleine snacks, dit kan variëren van winegums, noten, smoothies of groentesappen. Bij iedere ploeg of renner kan dit anders zijn.

Het eten tijdens de etappe

Bij langere inspanningen wordt geadviseerd om tussen de 30-60 gram koolhydraten per uur in te nemen, dit kan oplopen tot 90 gram per uur met een speciale mix van koolhydraten. Als je vier weken alleen maar repen en gels moet eten heb je er snel genoeg van. Zodra de intensiteit niet te hoog ligt nemen ze vroeg in de etappe ook ander voedsel tot zich.

In het peloton zijn zelfgemaakte rijst taartjes erg populair, maar ook allerlei andere taartjes, cakes en koeken worden veel gegeten. Een stuk bananenbrood kan ook de nodige koolhydraten leveren. Tegenwoordig worden ook veel zelfgemaakte gels meegenomen. Ananassap met wat kokoswater een klein beetje laten inkoken levert al een mooie vloeibare bron van koolhydraten op.

Naarmate de race vordert zullen de meeste wielrenners overgaan op vloeibaar voedsel, omdat dit makkelijker in te nemen is bij grotere inspanning. Vaak wordt er dan ook cafeïne ingenomen. Het geeft een mentaal voordeel, maar er is ook bewijs dat het duurvermogen erdoor verbeterd.

Wat eten de wielrenners na een etappe?

Na afloop van de race duurt het meestal nog een tijdje voordat de renners in het hotel zijn, soms vindt er ook nog een verplaatsing plaats. Doordat ze de dag erna weer klaar moeten zijn voor een nieuwe etappe is het belangrijk om zo snel mogelijk te herstellen. De glycogeen (koolhydraat) voorraden worden het snelst aangevuld in het eerste uur na inspanning, daarom is het belangrijk om na de inspanning te beginnen met het aanvullen van je voorraden. De wielrenners doen dit door middel van snacks. Winegums, een energie drank, maar ook fruit bevat veel suikers. Daarnaast bevat fruit, bijvoorbeeld watermeloen, ook veel water, wat helpt bij het aanvullen van je vochtverlies.

Naast het aanvullen van het opgelopen vochtverlies en de glycogeen voorraden in de spieren en de lever, dragen eiwitten ook bij aan het herstel. 20-25 gram eiwitten na afloop van de inspanning komen het herstel al ten goede. Dit kan met een supplement, maar bijvoorbeeld ook met een milkshake of vruchten smoothie van 250-350 ml. Er wordt nauwelijks koemelk gebruikt om lactose intolerantie te voorkomen. Ook sporters die er normaal geen last van hebben kunnen bij zwaardere inspanningen gevoeliger zijn.

‘s Avonds bij het avondeten, vaak na 20:00 uur, krijgen de wielrenners een uitgebreide, zeer gevarieerde maaltijd. De variatie is ontzettend belangrijk zodat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen. Salades bevatten vaak fruit en noten. De ‘super foods’ zijn tegenwoordig ook erg populair net als bieten. Voor de eiwitten kunnen de renners meestal uit een vlees, vis of kipgerecht kiezen en voor de koolhydraten uit pasta of rijst. Bij de bergetappes krijgen de wielrenners meer enkelvoudige koolhydraten om de vertering en opname makkelijker te maken.

De diverse koks van de ploegen zijn vaak te volgen op twitter. Vaak zie je daar foto’s van wat de wielrenners te eten krijgen. Let er wel op, als je een wielrenner in een hotel tegenkomt en hij heeft alleen maar omelet als ontbijt, dan is dat zeker niet alles wat hij eet.

Referenties:

Burke, L., Hawley, J., Wong, S., & Jeukendrup, A. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Sciences, 29(S1): S17–S27.

 

Graham, T. E. (2001). Caffeine, coffee and ephedrine: impact on exercise performance and metabolism. Canadian Journal of Applied Physiology, 26 Suppl:S103-19.

 

Ivy, J. L., Katz, A. L., Cutler, C. L., Sherman, W. M., & Coyle, E. F. (1988). Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. Journal of Applied Physiology, 64(4):1480-5.

 

Phillips, S. M., & van Loon, L. J. (2010). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences, 29:sup1, S29-S38.

 

Saris, W. H., van Erp-Baart, M. A., Brouns, F., Westerterp, K. R., & ten Hoor, F. (1989). Study on food intake and energy expenditure during extreme sustained exercise: the Tour de France. International journal of sports medicine, 10, S26-31.